ősz

ősz

2014. január 13.

Szőlőmagolajos arcmosó szappan

Arctisztításra készítettem a következő szappanomat:

80 g. kókuszolaj, 60 g. kakaóvaj, 120 g. pálmaolaj, 10 g. ricinusolaj, 40 g. szőlőmagolaj, 40 g. földimogyoró olaj. Superfat: 5% (az összes olajalapból)
Folyadék: 116 g. desztillált víz
NaOH: 50 g.
Díszítés: szárított, porított cukkinihéj pudingosodásnál a masszához keverve.
A szőlőmagolaj könnyen felszívódó, zöldes-sárgás színű olaj, kellemesen aromás illattal. A szappan készítése során a jellegzetes, borra emlékeztető illata valóban átütő volt. Salátákhoz, öntetekhez is használhatjuk, de főzni is kiváló, tekintettel arra, hogy füstpontja 250 °C, így sütési hőmérsékletén - más olajokhoz képest - kevesebb káros égéstermék keletkezik. Élettani hatásai kiválóak, külsőleg és belsőleg egyaránt remek választás. Védi a szív- és keringési rendszert, az érfalakat erősítve jelentősen csökkentheti a trombózis veszélyét. Antioxidáns hatású, gátolja a bőr öregedését, növeli a "jó" koleszterin (HDL) és csökkenti a "rossz" koleszterin (LDL) szintjét. Egyesek szerint a magas antioxidáns tartalma segít megelőzni a rákos megbetegedéseket is.
Külsőleg, a bőrre alkalmazva is egy csodaszer: rendkívül gazdag E vitaminban, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású, a faggyúmirigyeket szabályozó olaj, mely kiválóan alkalmas mind a szárazabb, érett;  mind a zsíros, kombinált bőr ápolására.

Mivel az arcbőröm inkább kombinált, a T-vonalban zsírosodásra hajlamos, ezért is esett a szőlőmagolajra és a földimogyoró olajra a választásom a viszonylag magasabb (22%-os) kókuszolaj mellé. Szalagosodáskor külön superfat nem került a szappanhoz, az összes olaj teljes elszappanosításához szükséges nátronlúg mennyiségét csökkentettem 5%-kal.

A szappant - erre a célra félretett és megtisztított - gyümölcsleves dobozba öntöttem ki, 24 órát takargattam dunsztban, majd a formából kiszabadítva nyomdáztam. Vagyis csak nyomdáztam volna, de ekkor még viszonylag lágy, morzsálódós volt a szappanom állaga. Másnapra azonban szikkadt annyit, hogy szépen lehetett a szappannyomdával díszíteni. Ehhez a szappanomhoz illóolaj nem került hozzáadásra, de egyébként egy teafacserje illót elbírt volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése